Ordinul de protecție în România 2017

Ordinul de protecție în România este extrem de prost înțeles de unii magistrați, care trebuie să aibă martori (obligatoriu nu rude sau afini pana la gradul trei inclusiv) care să asiste la bătaia efectivă administrată pentru corijarea comportamentului inadecvat al reclamantei.

 

Sala de judecată mică, neîncăpătoare, cât camera de zi a unui apartament. O judecătoare care stabilește că nu se impune audierea minorilor într-un ordin de protecție pentru că … aici nu e vorba de divorț … iar minorii se audiază în camera de consiliu … Inceputul probatoriului mă face să cred că doamna judecătoare are un punct de vedere deja format … Din fericire, unul din martori reușește să atingă o coardă sensibilă, concentrându-se asupra impactului asupra copiilor prezenți la actele de violență.

Insă o întrebare se ridică în mod legitim, dacă tatăl bătăuș o disciplinează pe mamă numai în prezența minorilor, ce faci?

Căci un om inteligent se oprește din ”cafteala„ când apar vecinii…

  • Copiii erau prezenți ?
  • Da!
  • Ce spuneau?
  • Urlau, nu spuneau nimic anume! Tocmai de aceea am ieșit căci ne-am speriat.
  • Ați văzut cum o bătea?
  • Am văzut cum o ținea într-o poziție nefirească și o trăgea de păr!
  • Dar nu ați văzut cum o bătea, nu?

Ghinion!

Ghiciți cine a vazut bătaia? Minorul care nu este necesar a fi audiat deși are peste 10 ani.

De ce?

Pentru că până domnul procuror nu o vede internată în spital, (dar cu martori care să nu fie rude sau afini care să vadă efectiv cum lovește pârâtul), consideră că nu există o stare de pericol … Pe minor nu îl stresăm cu audierea, este în regulă să mai asiste și altă dată la astfel de scene de violență, căci are de învățat lecții valoroase de viață: cine lovește fără martori este nevinovat.

  • Ați lovit-o pe reclamantă?
  • Niciodată doamna judecătoare! Parol…

Pe scurt, domnul procuror a prezentat concluzii de respingere pentru ordinul de protecție. Din fericire, decizia finală nu i-a aparținut acestuia.

 

Copyright:  avocat Petre Adina

Disclaimer: Acest articol nu reprezintă consultanță juridică, situațiile individuale ar trebui discutate direct cu profesionistul.Pentru consultanță juridică în legătură cu informațiile furnizate, vă rugăm să contactați autorul la telefon 0775 227 204.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *