Soferii trebuie sa fie mai atenti – marja de eroare a radarelor Politiei Rutiere nu mai poate fi invocata in instanta

Marja de eroare a aparatelor radar a fost invocata cu success in multe situatii, instanta de judecata facand aplicarea unui coeficient de +/- 3 km/h la viteze de pana la 100 km/h si de +/- 3% din valoarea vitezei inregistrate in cazul vitezelor de peste 100 km/h in cazul radarelor aflate pe vehicule stationate.

Daca aparatul radar era montat pe o masina aflata in miscare din dotarea Politiei Romane, soferii se puteau prevala de 4 km/h la viteze de până la 100 km/h şi de +/- 4% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h.

Marja de eroare este admisă doar în procedura de omologare a aparatului, nu și atunci când înregistrările radarului sunt folosite pentru aplicarea sancțiunilor la regimul rutier.

În şedinţa din 19 februarie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, , a soluţionat un recurs în interesul legii, fiind pronunţată următoarea soluţie:

Prin Decizia nr. 3/2018, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bacău şi, în consecinţă, stabileşte că:

”În interpretarea şi aplicarea dispozițiilor pct. 3.1.1 din Norma de metrologie legală NML 021-05 „Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)”, aprobată prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301 din 23 noiembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare, erorile maxime tolerate pentru măsurarea vitezei sunt cerinţe metrologice aplicabile numai în procedura de atestare a unui cinemometru de către entităţile prevăzute la art. 4 din ordinul susmenţionat, respectiv doar la momentul verificării şi omologării aparatului.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă..”

Daca pana acum agentii rutieri se fereau sa ii sanctioneze pe conducatorii auto care se deplasau cu viteza aproape de limita legala, in acest moment lucrurile s-au simplificat din punctul de vedere al aplicarii sanctiunilor pentru agentii constatatori, intrucat decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a clarificat aspectul legat de marja de eroare.

De la data publicarii in Monitorul Oficial Decizia este general obligatorie pentru instantele de judecata, astfel incat, atentie sporita soferi!

 

 

Copyright:  avocat Petre Adina

Disclaimer: Acest articol nu reprezintă consultanță juridică, situațiile individuale ar trebui discutate direct cu profesionistul. Pentru consultanță juridică în legătură cu informațiile furnizate, vă rugăm să contactați autorul la telefon 0775 227 204.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *