Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, 29.09.2016, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, care prevede ca declaratia parintilor pentru minorii care calatoresc in strainătate poate fi eliberata pentru mai multe calatorii pentru o perioada de trei ani, fara mentionarea destinatiilor.
Am intalnit frecvent situatia in care parintii care nu au autoritate parinteasca exclusiva sunt nevoiti sa obtina declaratia din partea celuilalt parinte pentru a putea calatori cu copiii minori in strainatate. Un inconvenient major a fost pana acum reprezentat de conditiile in care se putea prezenta declaratia notariala, perioada de valabilitate fiind de 1 an de zile.
Prin Legea nr. 169/2016 s-a adoptat modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Astfel, prin Decretul nr. 621 din 29.09.2016 a fost promulgata de catre Presedinte, legea de modificare prin care s-a stabilit faptul ca declaratia celuilalt parinte pentru efectuarea de calatorii in strainatate a minorului poate fi data cu o perioada de valabilitate de maxim 3 ani.
Aceasta modificare este deosebit de importanta in contextul in care se coreleaza perioada de valabilitate de 3 ani a pasaportului simplu pentru minori, cu perioada de valabilitate a declaratiei celuilalt parinte pentru calatoria cu copiii minori in strainatate.
La articolul 30 alineatul (1), literele a)-d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
b) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi care călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013;
d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi care călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, precum şi datele de identitate a însoţitorului respectiv.”
Un alt aspect de noutate este insa reprezentat de introducerea la art. 30 din Legea nr. 248/2005 a alineatului 61 care prevede faptul ca: „Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b) şi d), declaraţia celuilalt părinte, declaraţia ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate la ieşirea din România, NU este necesară atunci când minorul cetăţean român cu domiciliul sau reşedinţa în ţara de destinaţie se deplasează însoţit în condiţiile prezentului articol, în această ţară.”
Au fost numeroase cazuri care au starnit indignarea parintilor care, venind din tari precum Italia, Spania, Germania, au trecut frontiera insotind minorul fara sa aiba o declaratie din partea celuilalt parinte si au aflat ca nu se pot intoarce cu minorii in tara de resedinta fara o astfel de declaratie.
Prin modificarea legii privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aceasta inechitate evidenta a fost inlaturata, urmand ca minorii sa poata trece frontiera fara declaratia celuilalt parinte cat timp minorul se intoarce in tara unde acesta isi are domiciliul sau resedinta.
Consider ca aceasta modificare a legii reprezinta un demers catre normalitate, in conditiile in care legislatia in materie a celorlalte state din Uniunea Europeana este mult mai permisiva.
Desigur ca, in conditiile in care unul dintre parinti se afla in imposibilitatea de a obtine declaratia notariala a celuilalt parinte pentru a putea calatori cu minorul in strainatate ca urmare a refuzului exprimat neechivoc, exista posibilitatea obtinerii unei hotarari judecatoresti prin care sa fie suplinit consimtamantul acestuia, avandu-se in vedere interesul superior al copilului.
Potrivit art. 8 din C.E.D.O., orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie (…), iar exercitarea drepturilor părinteşti reprezintă un element al vieţii de familie (cauza Nielsen împotriva Danemarcei).
În concordanţă cu jurisprudenţa C.E.D.O., dar şi cu prevederile art. 2 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, inclusiv în cauzele soluţionate de instanţele judecătoreşti.
Copyright: avocat Petre Adina
Disclaimer: Acest articol nu reprezintă consultanță juridică, situațiile individuale ar trebui discutate direct cu profesionistul.
Pentru consultanță juridică în legătură cu informațiile furnizate, vă rugăm să contactați autorul la telefon 0775 227 204.