5 întrebări frecvente în legătură cu divorțul

Divorțul poate fi greu din punct de vedere emoțional, însă problemele legale pot fi copleșitoare, iar deciziile pe care le iei pot avea un impact major, astfel încât se nasc multe întrebări.

1 Trebuie să ajung în instanță?

Invariabil, aceasta este prima întrebare care îmi este adresată.
Nu ești niciodată obligat să ajungi în instanță. Cu toate acestea, dacă tu și soțul nu vă înțelegeți în legătură cu o anumită problemă, va trebui să mergeți în instanță și să lăsați un judecător să ia decizia pe baza probelor ce vor fi administrate. De exemplu, dacă tu și soțul nu vă înțelegeți în ceea ce privește programul de vizitare al minorului, pensia de întreținere, exercitarea autorității părintești, atunci problema se va tranșa în instanță.

 

2 Pot divorța dacă soțul meu nu este de acord?

Da. Chiar dacă soțul nu este de acord cu divorțul, acesta se poate pronunța de instanța de judecată. Indiferent de care este poziția soțului tău, nimeni nu poate fi obligat să rămână într-o căsnicie. Atât timp cât unul dintre soți consideră faptul că relația nu poate fi ”reparată”, că relațiile dintre soți sunt iremediabil distruse, tot ceea ce trebuie să facă este să angajeze un avocat care să îl îndrume în legătură cu pașii legali.

 

3 Mă pot reprezenta singur în instanță?

Da, dar angajează un avocat dacă poți. Divorțurile pot fi complicate, cu atât mai mult cu cât poate fi vorba despre exercitarea autorității părintești (custodia comună), pensia de întreținere, partajul bunurilor etc.

 

4 Ce se întâmplă dacă eu și soțul locuim în localități diferite?

Regula în materie de divorț este aceea că cererea de divorț trebuie introdusă la instanța de la ultimul domiciliu comun. În situația în care locuiți în localități diferite sau niciunul nu mai locuiți în respectiva localitate, instanța competentă este cea de la domiciliul soțului pârât. Dacă soțul nu mai locuiește în țară, atunci introduceți cererea de divorț de la domiciliul dumneavoastră.
În cazul în care niciunul dintre soți nu mai locuiește în țară, ei pot conveni să aleagă orice instanță. Dacă soții nu se înțeleg nici asupra acestui aspect, atunci cererea se introduce la  Judecătoria Sectorului 5 al Municipiului București.

 

5 Ce se întâmplă dacă mă răzgândesc în timpul procesului?

Te poți răzgândi într-un proces, până la momentul pronunțării hotărârii de divorț. Dacă te răzgândești după pronunțarea hotărârii, sunt doar anumite aspecte care pot fi schimbate. Pentru acest lucru însă este nevoie de introducerea unei acțiuni care să arate în ce măsura situația s-a schimbat și se impune spre exemplu modificarea programului de vizitare, a exercitării autorității părintești (custodie exclusivă), a pensiei de întreținere, a domiciliului minorului, a părintelui custodian etc.

Copyright:  avocat Petre Adina

Disclaimer: Acest articol nu reprezintă consultanță juridică, situațiile individuale ar trebui discutate direct cu profesionistul. Pentru consultanță juridică în legătură cu informațiile furnizate, vă rugăm să contactați autorul la telefon 0775 227 204.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *