Darea in plata a aparut ca urmare a unei necesitati sociale stringente. Am ascultat nenumarate povesti de viata ale unor oameni afectati in mod dureros de aceasta capcana “inofensiva” si deloc “imprevizibila” (conform opiniei exprimate de numerosi judecatori) a incheierii unui contract de credit in franci elvetieni.
Din cauza imposibilitatii achitarii ratelor scadente casnicii s-au destramat, familii s-au dezbinat si alte noi familii nu s-au putut intemeia prin incheierea unei casatorii ca urmare a existentei unor executari silite déjà pornite.
Pe scurt, aceasta este si povestea unui client care a divortat, si-a pierdut casa, a avut poprire pe salariu ani buni si s-a vazut nevoit sa amane intemeierea unei noi familii pana cand va obtine stingerea datoriilor in baza Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.
Pasii pe care i-a urmat clientul pentru a realiza darea in plata au fost in concordanta cu prevederile Legii nr. 77/2016: am comunicat Notificarea pentru stingere a obligatiilor, am convocat creditorul pentru 2 zile consecutive la un birou notarial de la care s-au obtinut certificarile de fapte pentru lipsa creditorului la data si ora din convocare.
Ulterior, am promovat contestatie impotriva creditorului care a ajuns pe masa unei doamne judecator (din Constanta) care indiferent de situatie, de argument, in mod constant solutioneaza TOATE litigiile in baza Legii nr. 77/2016 in acelasi mod: fie admite contestatia creditorului, fie respinge cererea de chemare in judecata promovata de debitor. Invariabil. Fara exceptie, asemenea unui ceas elvetian.
Daca pana aici relatarea poate parea desprinsa din filele unei carti prea bine cunoscute de catre multe persoane care au demarat procedura pentru darea in plata, aratam ca finalul povestirii este unul fericit.
Creditorul a reactionat la notificarea de stingere a obligatiilor transmisa prin intermediul cabinetului de avocat Adina Petre in mod pozitiv si a transmis o declaratie notariala in original in acest sens atat debitorului cat si biroului executorului judecatoresc.
Ceea ce parea la inceput o speranta legitima (obtinerea stingerii obligatiilor asumate prin credite in urma Notificarii redactate in baza Legii nr. 77/2016), ceea ce parea ulterior improbabil de atins (o solutie favorabila in fond din partea instantei de judecata) a devenit o realitate fericita: un client care a dobandit libertatea. Libertatea de a porni la drum fara povara suportarii pentru urmatorii 20 de ani a consecintelor unei decizii neinformate, fara povara unui credit in CHF.
Copyright: avocat Petre Adina
Disclaimer: Acest articol nu reprezintă consultanță juridică, situațiile individuale ar trebui discutate direct cu profesionistul. Pentru consultanță juridică în legătură cu informațiile furnizate, vă rugăm să contactați autorul la telefon 0775 227 204.