Actiunea de divort implica respectarea aceleiasi reguli stabilita pentru toate procesele care se afla pe rolul instantelor de judecata, si anume: idem est non esse et non probari, caci a nu dovedi un drept este ca si cum acest drept nici macar nu ar exista. De aceea, ca orice actiune juridica, actiunea de divort trebuie sa se intemeieze pe acte si documente care sa vina in sprijinul partii si sa dovedeasca cauza dumneavoastra.
Aratam ca lipsa probelor constituie un important risc în valorificarea drepturilor subiective civile, deoarece, chiar dacă formal dreptul poate exista (fără a fi probat), el nu poate fi exercitat normal. De amintit că o hotărâre judecătorească este temeinică numai dacă se bizuie pe probe convingătoare, iar judecătorul îşi va forma convingerea şi va pronunţa hotărârea numai pe baza probelor ce s-au administrat în cauză (dabi mihi factum, dabo tibi ius – da-mi mie fapte, iar eu iti dau dreptul).
În fine, probele sunt importante şi pentru prevenirea unor litigii, de vreme ce pot determina „adversarul” să recunoască şi să respecte dreptul subiectiv, fără a fi nevoie de declanşarea unui proces anevoios cu martori, interogatoriu, expertize etc.
Astfel, pentru inceperea procedurii de divort sunt necesare anumite documente raportat la tipul de divort care se va pronunta in cauza, respectiv:
- Pentru divortul prin acordul partilor (care este posibil cu sau fara copii minori rezultati din casatorie), va sunt necesare urmatoarele acte:
- Cererea de divort
- Certificatul de casatorie,
- Copii CI/BI ale ambilor soti
- Taxa de timbru
- Copie certificat de nastere al copiilor minori, atunci cand este cazul
- Acte de proprietate ale bunurilor comune – optional
- Lista cu bunurile comune – optional
- Lista cu neintelegerile intre soti
- Pentru divortul fara copii din culpa exclusiva a sotului parat, va sunt necesare urmatoarele acte:
- Cererea de divort
- Certificatul de casatorie,
- Copie CI/BI reclamant (daca se poate depuneti copie CI/BI sot parat)
- Taxa de timbru
- Certificat medico-legal (in cazul in care au fost execitate violente fizice)
- Lista cu neintelegerile intre soti
- Alte probe pentru a demonstra culpa sotului in destramarea casatoriei
- Pentru divortul cu copii minori prin culpa comuna, va sunt necesare urmatoarele acte:
- Cererea de divort
- Certificatul de casatorie
- Taxa de timbru
- Copie CI/BI reclamant ( daca se poate depuneti copie CI/BI sot parat )
- Copie certificat de nastere al copiilor minori
- Pentru divortul cu copii din culpa exclusiva a sotului parat, va sunt necesare urmatoarele acte:
- Cererea de divort
- Certificatul de casatorie
- Taxa de timbru
- Copie CI/BI reclamant ( daca se poate depuneti copie CI/BI sot parat )
- Copie certificat de nastere al copiilor minori
- Certificat medico-legal ( in cazul violentelor )
- Alte probe pentru a demonstra culpa sotului in destramarea casatoriei
- Pentru divortul din culpa exclusiva a sotului reclamant, va sunt necesare urmatoarele acte:
- Cererea de divort
- Certificatul de casatorie
- Taxa de timbru
- Copie CI/BI reclamant ( daca se poate depuneti copie CI/BI sot parat )
- Alte probe necesare atunci cand sotii sunt separati in fapt de cel putin 2 ani, cand oricare dintre ei va putea cere divortul, asumandu-si responsabilitatea pentru esecul casatoriei. In acest caz, instanta ve verifica existenta si durata despartirii in fapt si va pronunta divortul din culpa exclusiva a reclamantului, fiind necesare administrarea mijloacelor de proba care sa demonstreze separarea.
- Pentru divortul cerut pentru ca starea sanatatii unuia dintre soti face imposibila continuarea casatoriei, instanta va administra probe privind existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul, fara a face mentiune in hotarare despre culpa pentru desfacerea casatoriei.
In ceea ce priveste timbrajul, potrivit OUG nr. 80/2013, tarifele taxei de timbru sunt diferite, in functie de motivele divortului prevazute de Codul Civil la art. 373 Cod civil:
Art. 373. – Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Astfel, in cazul in care cererea de divort este introdusa prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot, taxa judiciara de timbru va fi de 200 lei.
Pretul taxei va fi de 100 lei, atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
De asemenea, taxa de timbre va fi de 100 lei pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.
Pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei trebuie achitata o taxa judiciare de timbru de 50 lei.
Acelasi nivel de 50 lei este prevazut pentru cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii.
Copyright: avocat Petre Adina
Disclaimer: Acest articol nu reprezintă consultanță juridică, situațiile individuale ar trebui discutate direct cu profesionistul.Pentru consultanță juridică în legătură cu informațiile furnizate, vă rugăm să contactați autorul la telefon 0775 227 204.