Întrebări frecvente în legătură cu anularea și redobândirea permisului de conducere ca urmare a conducerii sub influența alcoolului

Este vară, este caniculă, majoritatea oamenilor se bucură de o zi liberă și implicit de un week-end prelungit pentru a se întâlni cu prietenii, pentru a sărbători viața (sau orice alt motiv) și în exuberanța momentului ciocnesc un pahar, două, trei pentru ca apoi să se urce la volan.

Unii au ”ghinionul” să fie depistați în trafic, însă și mai grav, unii sfârșesc prin a comite accidente, mai ușoare sau mai grave.

Statistic vorbind, numărul șoferilor care se urcă la volan fiind sub influența băuturilor alcoolice este îngrijorător. Milioane de oameni din întreaga lume o fac. Mulți spun: ”Care este pericolul? Am ajuns acasă în siguranță, nimeni nu a fost rănit.” Faptul că ai ajuns acasă nevătămat, nu semnifică luarea unei decizii corecte. Când pornești motorul și pornești la drum (indiferent cât de scurt ar fi, indiferent de situație), nu numai că îți periclitezi viața, dar îi pui în pericol și pe toți ceilalți cu care te intersectezi.

Alcoolul îți influențează gândirea, atât în ceea ce privește luarea deciziilor, percepția asupra distanțelor, cât și reflexe motorii vitale. Este extrem de ușor să crezi că în aceste condiții conduci normal, când de fapt tu nu faci acest lucru.

 

  1. Care este limita legală pentru îmbibația alcoolică?

Potrivit art. 336 din C. pen limita este stabilită la 0,80 g/l alcool pur în sânge.

 

  1. Care este sancțiunea aplicabilă?

În momentul în care sunteți depistat cu alcoolemie mai mare de 0,8 riscați o pedeapsă cu închisoarea de la unu la 5 ani sau cu amendă.

 

  1. Care este data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare?

Momentul în care expiră termenul de exercitare a căii de atac determină data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. Nu confundați cu data pronunțării hotărârii.

 

  1. De când se calculează termenul de încercare?

Termenul de încercare se calculează de la data rămanerii definitive a hotărârii.

 

  1. Trebuie urmate cursurile unei școli de șoferi sau este suficient să mă prezint la examinare pentru redobândirea permisului ?

NU este nevoie să urmați cursurile unei școli de șoferi.

 

  1. Pentru a completa fișa de școlarizare este necesar să urmez din nou cursurile unei școli de șoferi?

NU este nevoie să urmați cursurile unei școli de șoferi deși anumiți instructori s-ar putea în mod voit să vă ofere această informație eronată din motive lesne de înțeles, însă raspunsul este categoric NU!

 

  1. Ce trebuie să cuprindă dosarul de examinare?

– Cerere tip;
– Fisa de scolarizare,
– Fişa medicală
– Testul psihologic
– Certificat de cazier judiciar cu mentiunea \”examen auto\”;
– Copia Hotărârii Judecatoreşti, rămasă definitivă;
– Copia actului de identitate;
– taxa de examen ;
– taxa de permis la CEC

 

  1. Care este temeiul legal?

Art.116. – (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată într-una din situaţiile prevăzute la alin.(1) şi (2) trebuie să facă dovada că: 
a) este aptă din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art.24 alin.(6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una din situaţiile prevăzute la alin.(1).

 

  1. Ce este de făcut pe termen lung?

Soluția la această problemă nu se găsește doar în mâinile organelor statului, să găsească pe cei care încalcă aceste reguli  și să îi sancționeze, ci la fiecare persoană care trebuie să facă alegerea conștientă de a nu conduce și bea. Există întotdeauna o opțiune mai bună. Păstrați traficul sigur împreună cu cei dragi și cei dragi ai altora fără să consumați și să conduceți.

 

  1. Care este situația dacă este vorba despre condusul sub influența unor substanțe psihoactive?

Sancțiunea este aceeași ca în cazul conducerii sub influența alcoolului, respectiv închisoarea de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Desigur, în acest moment este de maximă actualitate conducerea sub influența băuturilor alcoolice, însă opinia mea este că ușor, dar sigur, vor crește cazurile de conducere sub inflența unor substanțe psihoactive, marijuana  fiind pentru tineri asemenea alcoolului pentru  cei in varsta …

 

Avocat Petre Adina 
Copyright: Avocat Adina Petre
Disclaimer: Acest articol nu reprezintă consultanță juridică, situațiile individuale ar trebui discutate direct cu profesionistul. Pentru consultanță juridică în legătură cu informațiile furnizate, vă rugăm să contactați autorul la telefon 0775 227 204.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *