Decizia de concediere pentru motive care nu țin de persoana salariatului conform art. 65 Codul muncii

În cazul în care ai fost concediat pentru motive care nu țin de tine, potrivit art. 65 din Codul muncii, trebuie să știi faptul că, decizia de concediere trebuie să respecte anumite cerințe legale.

Angajatorii care emit deciziile de concediere fără să apeleze la un avocat bun, au deseori surpriza de a pierde litigii pe dreptul muncii prin care sunt contestate deciziile de concediere, exclusiv pentru motive care țin de forma actului juridic.

Concedierea este un act juridic (negotium juris) prin care încetează contractul individual de muncă la inițiativa angajatorului. Drept urmare, angajatorul emite decizia de concediere, care este un act juridic (instrumentul probationis) care trebuie să cuprindă anumite elemente obligatorii astfel cum sunt acestea prevăzute de lege.

Desigur, nerespectarea formei scrise a deciziei sau neprevederea tuturor elementelor obligatorii ale deciziei de concediere reprezintă doar unul din motivele pentru acțiunea în contestarea deciziei de concediere.
Posibil ca, în cazul concedierii tale, atunci când ai fost dat afară de patron, firma să fi respectat termenele legale pentru emiterea deciziei de concediere, să nu se fi respectat termenul de preaviz ori să nu se fi comunicat decizia de concediere.

Acțiunile în contestarea deciziei de concediere se câștigă de către salariați chiar dacă pe fond, angajatorul întâmpină reale dificultăți economice, și-a diminuat activitatea ori s-a reorganizat, cât timp a fost emisă o decizie care nu respectă rigorile legii.

Am întâlnit numeroase situații în care angajatorii au emis decizii de concediere care nu respectau minimul de cerințe în ceea ce privește precizarea elementelor de fapt care au stat la baza emiterii deciziei, temeiului de drept și … am câștigat! Simplu și frumos.

Așadar, pentru angajatori, sfatul este de a apela la un specialist, chiar dacă o decizie de concediere pare ceva banal, costurile pe care le preîntâmpină sunt mult mai mari.
Pentru salariați, chiar dacă treceți printr-un moment extrem de delicat, inclusiv din punct de vedere emoțional (cel financiar este subînțeles), nu vă sfiiți să luați taurul de coarne! S-ar putea să constatați că ceea ce părea un dezastru se poate transforma într-un ”cadou” surpriză.

Copyright:  avocat Petre Adina

Disclaimer: Acest articol nu reprezintă consultanță juridică, situațiile individuale ar trebui discutate direct cu profesionistul. Pentru consultanță juridică în legătură cu informațiile furnizate, vă rugăm să contactați autorul la telefon 0775 227 204.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *